duminică, 16 decembrie 2012

De veghe in Noaptea de San' Andrei!

          Noaptea strigoilor, a duhurilor rele, noaptea cand descantecele si vrajile se leaga!

Sfantul Andrei
Anda si Irina Jidoveanu, mereu alaturi de noi!
                                                            
Cate ceva, scris, despre Sf. Andrei, darul nostru!

Liviu Jidoveanu ne de o mana de ajutor...tehnic!

Punem usturoi...


Am inceput!

Pictam pe sticla si povestim!

Andreea a terminat prima icoana!


Noaptea din ajunul Sf. Andrei este destinata unor obiceiuri, poate antecrestine, care sa asigure protectie oamenilor, animalelor si gospodariilor. Taranii romani le-au pus sub obladuirea acestui sfant, tocmai pentru ca ele trebuie garantate de autoritatea si puterea sa.

Ajunul Sf. Andrei este considerat unul dintre acele momente in care bariera dintre vazut si nevazut se ridica. Clipa cea mai prielnica pentru a obtine informatii cu caracter de prospectare pentru anul care vine. De asemenea, "Andreiu' cap de iarna" cum ii spun bucovinenii, permite interferenta planurilor malefice cu cele benefice, lucrurile importante din existenta oamenilor putand fi intoarse de la matca lor fireasca. Se crede ca in aceasta noapte "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor".

Impotriva acestor primejdii, taranul roman foloseste ca principal element apotropaic (de aparare), usturoiul. In egala masura, casa, grajdul, cotetele, usile si ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, menit sa alunge patrunderea duhurilor rele la oameni si animale.

In general, acest usturoi cu rol de aparare, provine din cel menit cu un an inainte, in acelasi moment al anului. Сea mai importanta actiune ce se desfasoara in aceasta noapte este "pazitul usturoiului". Impreuna, fete si flacai, vegheaza si petrec, tocmai pentru a inzestra usturoiul cu calitatile necesare.

Forta magica cu care el va fi investit in ajunul de Sf. Andrei ii va ajuta pe toti sa depaseasca momentele de cumpana de peste an: va servi drept remediu terapeutic, va aduce petitori - purtat la brau, va pazi salasurile de duhurile rele.

Desi invaluite de muzica si dans, fetele vor veghea cu strasnicie usturoiul, ce nu trebuie furat pe ascuns de flacai. Pazit astfel, usturoiul va putea mai apoi sa asigure protectia fiintei umane, reusind uneori sa-i schimbe chiar soarta. Tot in aceasta noapte, pentru a testa rodnicia livezilor si campurilor, se aduc crengute de visin in casa, care vor inflori pana la Craciun, sau se seamana boabe de grau in diverse recipiente.








A venit o baba buna care ne ajuta sa ungem cu usturoi usile si ferestrele bibliotecii!

Asa vom fi feriti de rele!

Strigoiul nostru...si Amina cea curajoasa!







Rezultatele...

Protejati!


Aparatorul de rele...Usturoiul are rol de aparare, el ne apara de cele rele...este folosit ca medicament in medicina populara si nu numai!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Felicitari! Aveti un blog deosebit si mai ales o institutie serioasa, care face cinste culturii. Cand stiu cata istorie si ce frumuseti aveti in partile Costestilor, mi-e dor de Valcea!
Cu respect,
Stefan Grigorescu Ialomita