Grupul ''Domniţele''

Domnitele la Festivalul "Florile Govorei"


"Trupul si sufletul meu sunt inceputul unui mare cantec si tremurul mainii care il cauta"

HAIDUCI... SI DOMNITE!
La Amarasti cu primarul Toma Pestereanu si directoarea Elena Stoica de la Centrul pentru Pastrarea, Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Valcea

 
Cu Petrica Matu Stoian la Amarasti si primarul Constantin Draghici

Micutele Domnite
Invatatoarea Floricica Mindreci, coordonatoarea grupului


La Craiova cu Filuta Bogdan

Veterana noastra Ioana Istocescu

Micutele Domnitele

In fata teatrului Marin Sorescu din CraiovaAvem si cavaleri, incepe formarea ansamblului!   
Doamnei profesor, director, formator de şcoală, Felicia Voineag îi este unanim recunoscut meritul de constituire şi consolidare a formaţiei de dansuri "Domniţele", din comuna Costeşti, ajutată în alegerea repertoriului, a costumaţiei şi paşilor de profesoara Maria Constantinescu. Ce vedem şi ce admirăm aici este rodul inspiraţiei acestor doamne.
     Vă mulţumim distinse doamne!

     Mesajul formaţiei de dansuri "Domniţele" din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, vine pe curgerea istoriei.
Domniţele, în costumul lor, în dansul lor, în strigătura lor, exprimă domnia marilor noştri domnitori, regăsită în zidirea şi fresca mănăstirii Arnota, ctitoria lui Matei Basarab, în mănăstirea Bistriţa, ctitoria boierilor Craioveşti şi în mănăstirea Hurezi, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu.
      Femeia din Costeşti îmbrăcată în acest costum devine domniţă. Mai multe devin un grup, un spirit, un fel de cuminţenie a pământului văzută în opera sculptorului de geniu Constantin Brâncuşi.
      Priviţi-le şi veţi vedea cuminţenia pământului, a Olteniei de sub munte, aşa cum s-a văzut cu multe alte ocazii. Costumele, podoaba capului, dansul au fost admirate la diferite evenimente: la Cerbul de Aur la Braşov, la Muzeul Satului de la Bucureşti sau Sibiu, la Chişinău şi Budapesta.

 


Grupul a fost infiintat in anul 1983.Ideea a apartinut profesoarei de limba romana,Felicia Voineag sustinuta de primarul de atunci,profesor Dumitru Martinescu .Coregrafia a fost realizata de Maria Constantinescu, coregrafa si autoare a mai multor carti despre folclorul din Valcea.

In Dumbrava Sibiului

Cu Stefan Sileanu si Serban Ionescu in Pacala se intoarce...In gradina doamnei Marlene in fata unor invitati din Gent,BelgiaLa Etno tv, invitati ai Niculinei Stoican, cu Petrica Matu Stoian, Liliana Laichici. Silvia Semaniuc si Cornel Borza